Hozzávalók
- Mákos piskótalap
5 tojás
10 dkg cukor
4 dkg liszt
1/2 csomag sütőpor
8 dkg darált mák
1/2 citrom reszelt héja
- Sárga piskótalap
3 tojás
9 dkg cukor
6 dkg lisz
- Krém
1 csomag vanília ízű pudingpor
1 evőkanálnyi liszt
12 dkg cukor (kb. 5 evőkanálnyi)
3 dl tej
2 tojás sárgája
2 kisebb citrom leve
15 dkg szoba hőmérsékletű vaj, vagy margarin
1 csomag vaníliás cukor
15 dkg porcukor
- Tetejére
2 dl édes habtejszín
1 csomag habfixáló
- A lapok locsolásához
narancslikőr, vagy bármilyen más likőr, vagy megkenhetjük őket valamilyen pikáns lekvárral, (pl. narancslekvárral), vagy meglocsolgathatjuk citromleves-cukros sziruppal, tetszés szerint
Elkészítés
A tojások fehérjéjét felverjük, kanalanként hozzáadva a cukrot és kemény habot verünk belőle. A tojások sárgáit egyenként adjuk hozzá jól kikeverve, majd a sütőporos, szitált liszt és a mák keverékét adjuk lazán a masszához a reszelt citromhéjjal együtt. A sárga piskótalapot is ugyanúgy sütjük ki, mint a mákosat. Előmelegített, 180 °C-os sütőben sütjük ki, kb. 20 perc alatt, itt 26 cm-es formában. A krémhez a pudingport elkeverjük a liszttel, a cukorral, a tojások sárgáival, majd csomómentesre keverjük a citromlével és kevés tejjel. A maradék tejet felforraljuk, óvatosan felöntjük a pudingos masszát és folyamatos keveréssel besűrítve felfőzzük. A krémet időnként megkevergetve kihűtjük. A vajat vagy sütőmargarint csipetnyi sóval jól kihabosítjuk, a cukrokat kis adagokban hozzáadva krémesre keverjük. A hideg pudingos masszát robotgéppel simára keverjük, kanalanként adjuk a kihabosított margarinhoz jó alaposan kikeverve, amíg teljesen egynemű, könnyű krémet kapunk. A lapokat megtöltjük a krémmel, kívülről tejszínhabbal vonjuk be. A töltelékhez adhatunk még kb. 2 dl tejszínhabot is habfixálóval felverve, még könnyebb lesz tőle a krém.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése