Hozzávalók
Piskóta:
* 1 bögre vaj
* 2 ½ bögre rétesliszt
* 1 bögre cukor
* 2 tk szódabikarbóna
* 1ek ecet
* csipet só
* 1 ek kakaópor
* 1 bögre joghurt
½ bögre vaj vagy margarin
½ bögre olaj
1 ek ecet
1 csomag vaníliás cukor
2 tojás
1 kávéskanál vörös ételfesték
Krém
* 20 dkg tejszín krémsajt
* 1,5 dl sűrű tejföl
* 1 csomag vaníliás cukor
* 30 dkg átszitált porcukor
* 2dl felvert tejszínhab (+habfixáló)
* 1 citrom leve és reszelt héja
Apróra vágott mandula, vagy dió, vagy kókusz reszelék.
Elkészítése
1. Helyezzük a sütőrácsot középre és melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A tortasütő karika alját kibéleljük pergamennel, az oldalát pedig kivajazzuk.
2. Egy tálban mixeljük össze habosra a vajat és a cukrot.
3. Adjuk hozzá a tojást és magas fokozaton tovább keverjük a mixerrel.
4. Egy kisebb tálban keverjük össze a kakaót és az élelmiszer színezéket. Keverjük bele az előző keverékbe, hogy egynemű maszát kapjunk.
5. Adjuk a keverékhez a joghurtot, vaníliát, sót. Szitáljuk bele a lisztet. Keverjük el külön pohárkában a szódabikarbónát és ecetet, majd öntsük gyorsan a pezsgő oldatot a tésztához. Kicsit buborékozni, habzani fog.
6. Öntsük bele rögtön a torta formába és toljuk az előmelegített sütőbe. Süssük kb 30 percig (tűpróbáig) Amikor kihűlt, vegyük ki a formából.
Amíg sül a torta, készítsük el a töltelék-mázat:
7. Töltelék - máz:
A krémsajtot, a tejfölt, citromlevet, citromreszeléket és a vaníliát a mixerrel habosra keverjük.
Fokozatosan keverjük hozzá a porcokrot, amíg a kívánt állagot és ízt el nem éri. Végül keverjük hozzá a tejszínhabot.
Vágjuk 2-3 karikára a tortát és kenjük meg a mázzal az egyes rétegeket, a tetejét, oldalát is.
8. Díszítsük az oldalát apróra vágott, pirított mandulával, dióval, vagy kókusz reszelékkel.
Amennyiben nem sikerül ételfestéket szereznünk, helyettesíthetjük szamóca szörppel, ribizlilével, céklalével, meggylével, stb. A szín sajnos nem lesz olyan "ütős", mi több, inkább rózsaszínes beütés várható, de lehet kísérletezni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése