Erdélyi habos almás torta
Piskótához:
- 6 tojás
- 12 dkg liszt
- 18 dkg porcukor
Töltelékhez:
- 3 db savanykás alma
- 2 dl tejszín
- 1 cs vanília ízű pudingpor
- 4 dl tej
- 25 dkg cukor
- 1 ek zselatinpor
- 1 csapott ek őrölt fahéj
- csipetnyi só
Díszítéshez:
elkészítés
- A tojások fehérjét felverjük, hozzáadva a cukrot, kemény habot verünk, majd egyenként keverjük el benne a tojások sárgáit.
- A masszához adjuk a lisztet, és kb. 26 cm átmérőjű, papírral bélelt formába simítjuk.
- Előmelegített 180 °C -os sütőben megsütjük, és hagyjuk kihűlni.
- A pudingot az előírásnak megfelelően 5 evőkanál cukorral és a tejjel felfőzzük, pici sót és a fahéjat hozzáadjuk, majd kevergetve kihűtjük.
- A tisztított, gerezdekre vagdalt almát a maradék cukorral és fél dl vízzel kissé megpároljuk.
- A tortalapot két részre vágjuk, és egy kapcsos tortaformában töltjük meg.
- Az alsó lapon elrendezgetjük az almaszeleteket.
- Az alma leszűrt levével kis lángon, folyamatos keveréssel feloldjuk a zselatint.
- A keményre vert tejszínhabból 1-2 kanállal a zselatinhoz keverünk, így adjuk a teljes mennyiségű habhoz.
- A kihűlt pudingot robotgéppel krémesre átkeverjük, beleforgatjuk a tejszínhabot.
- Kétharmad részét rásimítjuk az alma tetejére, a másik lappal befedjük, erre kerül a többi krém.
- Hűtőben hagyjuk dermedni, majd habrózsákkal díszítjük, tetszés szerint variálva.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése