Skót krémes
Hozzávalók
- Tésztához
50 dkg liszt
5 dkg margarin
5 dkg cukor
2 dl tej (kb)
1 cs szalakáli (15 g)
csipet só - Krémhez
1 l tej
4 tojás
4 púpozott ek liszt
5 púpozott ek cukor
2 cs vaníliás cukor - Tetejére
10 dkg étbevonó csoki
5 dkg margarin
Elkészítés
A szalakálit 1 dl tejben feloldjuk. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd az összes hozzávalóból nem túl kemény tésztát gyúrunk. 4 részre osztjuk. Nagy gáztepsi méretűre, elég vékonyra nyújtjuk és egyenként, zsírozott vagy sütőmargarinozott, lisztezett tepsi hátán nagyon halványra sütjük. Egy lap kb. 5 perc alatt megsül. A kész lapokat a tepsiről óvatosan, mert törékenyek, átcsúsztatjuk egy nyújtódeszkára. A krémhez a tojássárgákat a kétféle cukorral, a liszttel és a tejjel habverő segítségével csomómentesre összedolgozzuk, majd folytonos keverés mellett felfőzzük és 1-2 perc alatt besűrítjük, majd levesszük a tűzről. A tojásfehérjékből kemény habot verünk és óvatosan, könnyed mozdulatokkal a krémbe dolgozzuk. Még forrón megtöltjük vele a lapokat. A tortabevonó csokit a margarinnal felolvasztjuk gőz felett, simára keverjük és egyenletesen bevonjuk vele a süti tetejét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése