2011. január 20., csütörtök

Máktorta citromkrémmel

Hozzávalók

  • Mákos piskótalap

    5 tojás
    10 dkg cukor
    4 dkg liszt
    1/2 csomag sütőpor
    8 dkg darált mák
    1/2 citrom reszelt héja

  • Sárga piskótalap

    3 tojás
    9 dkg cukor
    6 dkg lisz

  • Krém

    1 csomag vanília ízű pudingpor
    1 evőkanálnyi liszt
    12 dkg cukor (kb. 5 evőkanálnyi)
    3 dl tej
    2 tojás sárgája
    2 kisebb citrom leve
    15 dkg szoba hőmérsékletű vaj, vagy margarin
    1 csomag vaníliás cukor
    15 dkg porcukor

  • Tetejére

    2 dl édes habtejszín
    1 csomag habfixáló

  • A lapok locsolásához

    narancslikőr, vagy bármilyen más likőr, vagy megkenhetjük őket valamilyen pikáns lekvárral, (pl. narancslekvárral), vagy meglocsolgathatjuk citromleves-cukros sziruppal, tetszés szerint

Elkészítés

A tojások fehérjéjét felverjük, kanalanként hozzáadva a cukrot és kemény habot verünk belőle. A tojások sárgáit egyenként adjuk hozzá jól kikeverve, majd a sütőporos, szitált liszt és a mák keverékét adjuk lazán a masszához a reszelt citromhéjjal együtt. A sárga piskótalapot is ugyanúgy sütjük ki, mint a mákosat. Előmelegített, 180 °C-os sütőben sütjük ki, kb. 20 perc alatt, itt 26 cm-es formában. A krémhez a pudingport elkeverjük a liszttel, a cukorral, a tojások sárgáival, majd csomómentesre keverjük a citromlével és kevés tejjel. A maradék tejet felforraljuk, óvatosan felöntjük a pudingos masszát és folyamatos keveréssel besűrítve felfőzzük. A krémet időnként megkevergetve kihűtjük. A vajat vagy sütőmargarint csipetnyi sóval jól kihabosítjuk, a cukrokat kis adagokban hozzáadva krémesre keverjük. A hideg pudingos masszát robotgéppel simára keverjük, kanalanként adjuk a kihabosított margarinhoz jó alaposan kikeverve, amíg teljesen egynemű, könnyű krémet kapunk. A lapokat megtöltjük a krémmel, kívülről tejszínhabbal vonjuk be. A töltelékhez adhatunk még kb. 2 dl tejszínhabot is habfixálóval felverve, még könnyebb lesz tőle a krém.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése