2011. augusztus 9., kedd

Sörperec



undefined


Hozzávalók: 25 db
150 g finomliszt
150 g rétesliszt
10 g friss élesztő
1 kávéskanál cukor
1 kávéskanál só
2 evőkanál olaj vagy ugyanennyi olvasztott zsír
100 - 110 ml víz
1 tojássárgája


Elkészítés:
A liszteket, sót, cukrot egy tálba teszem. Hozzáadom az olajat. Meglangyosítom a vizet, az élesztőt elkeverem benne, beleöntöm a tálba. Egy villával összekeverem, majd kézzel jól átgyúrom, dagasztom, kb. 5 percig. Ha kíván, akkor vizet tehetünk hozzá, de csak evőkanalanként.
Letakarva hagyom kelni duplájára.
Ha megkelt, átgyúrom a tésztát, egy vastagabb hengert formázok belőle, és késsel kb.25 egyforma szeletet vágok. 10 percig pihentetem, majd egyenként 33 cm hosszú rudakat sodrok a szeletekből, perec alakúra formázom, és beleteszem a tepsibe. Pár csepp tejjel elkevert tojássárgájával megkenem. Beszórhatjuk durva sóval, köménymaggal, szezámmaggal. Hagyom 10 percet kelni, addig begyújtom a sütőt 220 fokra, betolom a tepsit, és a pereceket aranysárgára sütöm, kb. 15 perc alatt.
Ha teljesen ropogós perecet akarunk sütni, akkor a sütést kisebb hőmérsékleten (180-200 fok) hosszabb ideig végezzük (20-25 perc).


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése