2011. március 7., hétfő

Pizza

kisebb normál nagyobb

A tészta

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg búzaliszt
  • 25 g élesztő
  • 1,8 dl meleg víz
  • 1 evőkanál olívaolaj

Futtasd fel az élesztőt a meleg vízben. Szitáld át a lisztet egy nagyobb keverőtálba, majd vájj a közepébe egy üreget, és öntsd bele az élesztőt.

Az élesztő felfuttatása
Mindig meleg - a legideálisabb a 36°C fokos - tejben vagy vízben futtasd fel az élesztőt. Első lépésként melegítsd meg a folyadékot, és nézd meg az ujjaddal, hogy jó meleg fürdővíz hőmérsékletű legyen. Ezután morzsold bele az élesztőt, és szórj bele két nagy csipet cukrot, hogy biztosan felhabosodjon. Kevergesd pár percig - 5 - 10 perc elegendő -, ekkor már látod, hogy szépen felhabosodott. Fontos, hogy mindig friss élesztőt használj, különben nem fut majd fel, hiába próbálkozol.

Vegyél elő egy nyújtódeszkát, és dagaszd rajta néhány percig, amíg a tészta puha nem lesz. Ezután formázz belőle cipót, takard le, és meleg helyen hagyd kelni fél órát. Ezután add hozzá a sót, az olajat, és gyúrd át alaposan. Néha csapkodd a tésztát a lisztezett deszkához, majd kézzel nyújtsd ki akkorára, amilyen nagyra szeretnéd. Végül tedd bele egy kiolajozott tepsibe vagy pizzaformába, rakd rá a feltétet, majd előmelegített sütőben süsd körülbelül 200 fokon 15-20 percig, attól függően, hogy mennyire szereted ropogósan a tésztát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése