A tésztához:
- 1 pohár liszt
- fél pohár búzadara
- 0,4 dl napraforgó olaj
- 0,4 dl natúr joghurt (vagy kefír)
- 6 dkg puha margarin
- fél cs sütőpor
- piros ételszínezék
A sziruphoz:
- 1,5 pohár cukor
- 1,5 pohár víz
- fél citrom leve
A közepébe:
- törökmogyoró, mandula vagy dió
1 pohár= 2,5 dl
elkészítés
- A lisztet, darát átszitáljuk, hozzákeverjük a sütőport, majd a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk. A tésztát hűtőbe tesszük, míg elkészítjük a szirupot.
- A szirup hozzávalóit egy kis lábasban összekeverjük, gyakori keverés mellett felforraljuk, majd forrástól számítva kb. 3-5 percig főzzük. Vízfürdőbe állítva szobahőmérsékletűre hűtjük.
- A tésztát kb. 2 mm-es vékonyságúra nyújtjuk, melyből egy kb. 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral korongokat vágunk.
- A korongokból 6-ot sorba rendezünk az itt látható módon, egyik szélső korong közepére mogyorókat sorakoztatunk, majd ezen a szélen kezdve a korongsort feltekerjük.
- A feltekert duplarózsákat kettévágjuk, szirmaikat kicsit legörbítjük, majd talpukra állítva, köztük legalább 2-3 cm rést hagyva egy kisebb (mélyebb) tepsibe sorakoztatjuk őket.
- Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt kisülnek, ekkor még forrón rájuk csorgatjuk a már lehűlt szirupot, lassan mindegyik bimbót szépen megöntözzük, majd hagyjuk őket kb. 1 órát a szirupban fürdeni, dagadni. Közben 2-3-szor érdemes egy kanál segítségével rájuk merni újra a "fürdővizükből".
- Ezután tányérra, tálra rendezve hűtőben tartjuk őket fogyasztásig.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése