2010. március 30., kedd


Tejfölös epres sütemény

Tejfölös epres sütemény Tejfölös epres sütemény.

Tészta hozzávalói:
4 tojás
17 dkg kristálycukor
1 zacskó van.cukor
5 dkg étkezési keményítő
8 dkg liszt
1 csapott teáskanál sütőpor

Krém hozzávalói:
2 teáskanál zselatin
5 dl.tejföl
1/2 citrom leve
1 zacskó van.cukor
40 dkg eper
2.5 dl.tejszín

Elkészítés:
A tojások fehérjét 10 dkg cukorral és 1 zacskó vaníliás cukorral kemény habbá verjük.A tojások sárgájával tovább keverjük,majd rászitáljuk az érkezési keményítővel és a sütőporral elkevert lisztet.
Én tortaformába sütöttem,(de lehet 37x32 cm-es tepsiben amibe sütőpapírt teszünk.)
Előmelegített sütöben 180 fokon kb.10-12 percig sütjük.A sütőből kivéve a piskótát kihűtjük.
A krémhez egy kevés tejölben elkeverjük a zselatint,és a többi tejfölhöz adjuk amihez hozzákeverjük a citromlevet és a maradék cukrot és van.cukrot.Alacsony hőfokon összemelegítjük.Hűtőben 15-20 percig dermedni hagyjuk,közben időnként megkeverjük.A megtisztított,megmosott epret 5 szem kivételével,feldaraboljuk.
A tejszínt kemény habbá verjük,keveset félreteszünk a díszítéshez,a többit a tejfölös krémbe vegyítjük,majd óvatosan beleforgatjuk az eperdarabokat.A piskótát keresztben kettévágjuk az alsó lapra rákenjük a krémet,ebből is hagyunk egy keveset a piskóta tetejére,majd ráborítjuk a másik lapot.
Megkenjük a maradék krémmel,felszeletelt eperdarabokkal díszítjük,gyümölcskocsonyát teszünk a tetejére.2 órát hűtőben pihentetjük.

Ha tepsiben sütjük akkor kockára feldaraboljuk megszórni porcukorral a tetejét és minden kocka tetejét félbevágott eperrel,tejszínhabbal díszíteni

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése