2010. november 8., hétfő

Lasagne Bolognese


A világszerte oly sokféleképpen egyszerűsített változatok alapja a bolognai. Négy eleme van: lasagne tészta, húsragu, besamel, parmezán. A lasagne akkor jó, ha nem csúszik szét a tányéron, mégis szaftos és lágy.

Hozzávalók : 1 nagyobb fej vöröshagyma, 1 nagyobb sárgarépa, petrezselyemzöld, 2 kanál olaj, 80 dkg darált marhahús, 2 kanál paradicsompüré, fél kiló friss paradicsom, só, bors, szárított bazsalikom és kakukkfű, 1.25 dl leves, 1.25 dl vörösbor, 4 kanál vaj, 4 kanál liszt, 8 dl tej, szerecsendió, 20 dkg lasagne tésztalap, reszelt parmezán ( vagy bármilyen sajt )

Elkészítés: A vöröshagymát apró kockákra vagdossuk, összevágjuk a sárgarépát, a zeller zöldet és a petrezselyemzöldet. Az olajon megpirítjuk a darálthúst, hozzáadjuk a zöldségeket és a paradicsompürét. A paradicsomot felkockázzuk, elkeverjük a száraz és a friss fűszernövényekkel, a levessel, a borral, hozzáadjuk a húshoz, és 50 percig főzzük.

Besamell mártás : 4 evőkanál vaj, 4 ek. liszt, 8 dl tej ( felesben lehet tejszínnel is készíteni, akkor bársonyosabb lesz a mártás ) Elkészítés : A tejet felforraljuk és félretesszük. A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A forró tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük.

Összeállítás :

A tészta lapokat nem kell előfőzni! Fontos, hogy a tepsi aljára tegyünk először egy kis besamellt. Ezután egy sor tésztát, majd a húsragút, erre besamell, tészta, ragú, besamell és így tovább amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetején csak tészta és besamell mártás legyen! Ezt szórjuk meg bőségesen reszelt sajttal!

Lassú tűzön szép lassan átsütöttem, addig amíg a sajt meg nem pirult a tetején.

undefined

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése