2010. november 3., szerda

Skót krémes

Hozzávalók

  • elkészítés:60 - 70 perc
  • nehézség:normál
  • sütési hőfok:170 ℃
  • sütési idő:5 perc
Skót krémes
Forrás:
saját
  • Tésztához

    50 dkg liszt
    5 dkg margarin
    5 dkg cukor
    2 dl tej (kb)
    1 cs szalakáli (15 g)
    csipet só

  • Krémhez

    1 l tej
    4 tojás
    4 púpozott ek liszt
    5 púpozott ek cukor
    2 cs vaníliás cukor

  • Tetejére

    10 dkg étbevonó csoki
    5 dkg margarin

Elkészítés

A szalakálit 1 dl tejben feloldjuk. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd az összes hozzávalóból nem túl kemény tésztát gyúrunk. 4 részre osztjuk. Nagy gáztepsi méretűre, elég vékonyra nyújtjuk és egyenként, zsírozott vagy sütőmargarinozott, lisztezett tepsi hátán nagyon halványra sütjük. Egy lap kb. 5 perc alatt megsül. A kész lapokat a tepsiről óvatosan, mert törékenyek, átcsúsztatjuk egy nyújtódeszkára. A krémhez a tojássárgákat a kétféle cukorral, a liszttel és a tejjel habverő segítségével csomómentesre összedolgozzuk, majd folytonos keverés mellett felfőzzük és 1-2 perc alatt besűrítjük, majd levesszük a tűzről. A tojásfehérjékből kemény habot verünk és óvatosan, könnyed mozdulatokkal a krémbe dolgozzuk. Még forrón megtöltjük vele a lapokat. A tortabevonó csokit a margarinnal felolvasztjuk gőz felett, simára keverjük és egyenletesen bevonjuk vele a süti tetejét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése